Svartlamoen kindergarten. The street facade is a transformed car showroom.

Svartlamoen kindergarten. The street facade is a transformed car showroom.

Svartlamoen kindergarten. Main play space.

Svartlamoen kindergarten. Main play space. The spaces blend into each other, avoiding circulation spaces, suggestive of other kinds of use.

Svartlamoen kindergarten. Main play space. The spaces blend into each other, avoiding circulation spaces, suggestive of other kinds of use.

Svartlamoen kindergarten. Most things happen at child-height, below 1,5 metres.

Svartlamoen kindergarten. Most things happen at child-height, below 1,5 metres.

Svartlamoen kindergarten. Most things happen at child-height, below 1,5 metres.

Svartlamoen kindergarten. Most things happen at child-height, below 1,5 metres.

 


This municipal kindergarten is constructed in the shell of a former car showroom in the urban ecology area of Svartlamoen, as the first step of a total transformation of the existing commercial complex.

The big showroom windows give good contact with the outdoor play areas, and ceiling height in the indoor spaces, unthinkable in a new-build project, give generous opportunities for a variety of play- and work spaces. Service spaces are in a compact row along the back.
The kindergarten is organised with three internal “houses” around a central rooflit “square”. The houses share kitchen and art studio. The zone from floor height to 1,5 metres is especially important, and there are a number of “micro-spaces” in the walls around the communal areas: a toy shop, a cave, a stage, a mezzanine. The organisation saves on circulation space, allowing an increased play area per child.

New added materials are wood and mineral wool. All internal walls are in solid timber elements, each with their own geometry, prefabricated from 3D models in a CNC process.